Banbeskrivning långa banan

banbeskrivning

Banbeskrivning 170km

För att du ska få en känsla av banan och kunna disponera dina krafter rätt har vi nedan en banbeskrivning mil för mil så att du kan komma väl förberedd till start.

0-45 km

Starten av Västkusten Runt sker på Hisingen. Du får du ett par natursköna mil på Hisingen med relativt lite biltrafik denna lördagsmorgon. Bohusbron tar dig över från Hisingen till Kungälv där du efter att ha passerat foten av Bohus fästning får cykla genom centrala Kungälv. Därefter har du 15 km av relativt flack åkning framför dig fram till Stora Höga

45-60 km

Nu väntar 1,5 mil som går på fantastiska cykelvägar kanske är de vackraste på hela rundan då du kommer cykla på smala kurviga vägar fram till Ucklum där banan delar sig 120 km svänger höger och genar till Västerlanda vägen dit är kuperad och utmanande men överkomlig utan allt för branta backar.160 km svänger vänster i Ucklum.

60-90 km

Förhoppningsvis har du mycket krafter kvar för under denna del kommer ett flertal backar där det är viktigt att du inte går på för hårt, halva loppet återstår. Du passerar Svenshögen och Ödsmål innan det bär av norr ut igen. Och vi når banans nordligaste punkt vid Ljungskiles golfbana. Det är alltifrån små korta backar till flera kilometer långa. Naturen växlar nu från Bohusläns kustklimat till större skogspartier.

90-105 km

Lite hårt slit ska löna sig och så är det även nu. Nu svänger vi in på vägen till Backamo Här finns en vattendepå och det kan behövas. Här böjar det tuffaste delen av banan först upp till Backamo banan högsta punkt 129 möh. Efter några km utför vänder vi norr ut mot Hjärtum och banans brantaste backar. De är som brantast > 15% och som tur är de inte så långa men det kommer att kännas i benen Innan du kommer fram till Hjärtum.

105-145 km

Vi fortsätter längs Göta Älv på raka och mestadels plana vägar. Här kan det rulla på ganska bra, om krafterna finns kvar vill säga. Fyll på energi vid depån i Västerlanda. Vägen längs älven tar oss ända ner till Kungälv och nu är det inte långt kvar.

145-168 km

Stanna till i depån vid fästningen tryck i dig extra energi De sista milen går över Hisingen och finns det energi kvar kan man försöka skaka av sig gänget som bara legat bak och åkt med när du kämpa där framme. När du kört 16 mil är du inne i Göteborg och Hisingen nu är det bara de sista metrarna tillbaka till målet. Du har nu cyklat 168 km bestigit ca 1 500 höjdmeter men också rullat utför lika många.
Förhoppningen är att du som deltagare i Västkusten Runt fått uppleva den vackra natur och det omväxlande klimat som Västkusten erbjuder.

Depåer

Jörlanda
Ljungskile (Backamo Husvagnscenter) – enbart vätska
Västerlanda
Kungälv

Kartor och banprofil


För att ladda ner filen, högerklicka och välj ”spara som”

Banbeskrivning kortare sträckningen

Om du är intresserad av beskrivning av den kortare banan klickar du här.

Är du även intresserad av Hisingen Runt kan du titta på den här.