Krafttag mot nedskräpning på motionslopp

Under 2017 var det flera både cyklister och arrangörer som rapporterade om nedskräpning i samband med motionslopp och tävlingar. Även media uppmärksammade detta trista beteende.

Som arrangör förutsattes att det inte var ett problem till förra året då vi fick följande meddelande:

Det var dessvärre en vanlig syn under loppet med cyklister som tar gel/energikakor/m.m. och sedan slängde skräpet åt sidan ut i naturen. Jag föreslår en nolltolerans mot nedskräpning som väldigt tydligt informeras.

Och självklart har vi en nolltolerans mot nedskräpningen då det inte finns möjlighet för oss som arrangörer att städa upp efter deltagarna. Inte mer än i depåer och start/mål-område. Nu när vi gått från att vara lyckligt ovetande till att blivit uppmärksammade på problemet finns förhoppningen att alla hjälps åt för att undvika nedskräpningen.

Nedskräpning som tillägg i reglerna

Och nedskräpning är inte bara trist för natur, miljö och djur, det är dessutom både fult och förbjudet enligt lag. Därför lades följande till i reglerna efter vi fått ovan meddelande.

Observera att all nedskräpning är förbjuden enligt svensk lag, läs mer på Håll Sverige Rent . Släng inte skräp längs med banan utan plocka med dig skräpet och släng i papperskorgar som finns uppställda i depåerna eller i målområdet. Tack för att du hjälper oss hjälpa miljön.

Inte Tour de France

Även om det är precis lika illa med skräp i större sammanhang och tävlingar så finns en större benägenhet att plocka upp en flaska som ex Peter Sagan kastat. Men även i dessa tävlingar kastas skräp där det inte finns vare sig publik eller arrangörer. Detta skräp finfördelas på åkrarna och dyker så småningom upp på din tallrik.

Och det borde inte vara svårt, det finns papperskorgar i depåerna samt vid målgång. Skräp från bars och/eller gel väger ingenting och troligen kommer tröjan tvättas i alla fall även om du inte kladdat ner den med gel.

nedskräpning

Godkänt cykellopp av Svenska Cykelförbundet
Nyhetsbrev
Partners

Trek
Partners Mabi
Partners Magnusson och Freij
Partners Vasaboden
Partners Semcon
Partners Radisson Blu
Partners Shimano
Partners Kahls kaffe
Partners Pure Nutrition
Aktivitus
ICA
Synsam
Göteborg & co
Paracykling
Medevi
Ackert
Göteborgs Cykelkulturkalas
Trakk
RaceOne