[:sv]Med velomobil runt Västkusten[:]

[:sv]Vi är ett par normalatleter som har nöjet att få delta i årets upplaga av Västkusten Runt 200 km i våra sk velomobiler. Ett annat ord för dessa är cykelbilar, vilket förklarar väl var det är för något. En cykel…som ser ut som bil. Nästan!

Velomobiler är liggcyklar som är inbyggda/integrerade i skal. Deras främsta fördelar är aerodynamiken, den sköna liggställningen samt väderskyddet. Deras största nackdelar är vikten (i alla fall i uppförsbackar), priset samt den enorma uppmärksamheten de drar till sig (om man inte gillar det vill säga). Annars är det vanliga cykeldelar i velomobilen. Ibland har de elassist som i en elcykel, men oftast inte. De räknas som cyklar och kan alltså föras både på cykelvägar och på bilvägar. Helt enkelt där de passar in bäst.

Redan vid utseendet förstår man att de kan gå fort. En göteborgare med velomobil var nyligen uppe i 90 km/h. Men vanligen trampar vi omkring 30 – 45 km/h när det är flackt. Givetvis mycket långsammare i uppförsbackar medans vi drömmer om nästa nerförsbacke.

Vill du veta mer om velomobiler? Fråga oss den 28 maj! Annars finns det mycket på nätet, på YouTube och i gruppen ”Velomobiler i Norden” på fejsbok. Även den närmaste återförsäljaren Velomobilcenter.dk har mycket att förtälja. Dessutom kommer de till Göteborgs Kulurkalas för att visa upp fler modeller. Håll utkik!

velomobil[:]

Godkänt cykellopp av Svenska Cykelförbundet
Nyhetsbrev
Partners

Trek
Partners Mabi
Partners Magnusson och Freij
Partners Vasaboden
Partners Semcon
Partners Radisson Blu
Partners Shimano
Partners Kahls kaffe
Partners Pure Nutrition
Aktivitus
ICA
Synsam
Göteborg & co
Paracykling
Medevi
Ackert
Göteborgs Cykelkulturkalas
Trakk
RaceOne