Varvet runt Västkusten startar på Varvet

Varvet är för många en symbol för Göteborg. Därför är det extra roligt att årets upplaga av Västkusten Runt och Hisingen Runt startar just på Lindholmen i en av de tidigare varvslokalerna.

Måltiden som serveras på Kooperativet ger också en härlig känsla då även den byggnaden har varit en del av varvet. För de som ej är bilburna och vill fira målgången lite extra finns möjlighet genom att Kooperativet har rättigheter.

Västkusten Runt firar 5-årsjubileum på Varvet

Du har väl inte missat att det är jubileumsår i år? För dig som varit med från starten så har du motiv med GöteborgsOperan, Göta Älvbron, Bohus Fästning, Feskekôrkan och nu möjlighet att lägga till Poseidon till samlingen. Årets medalj har även ett medaljband framtaget av Vasaboden som uppmärksammar jubileumsåret.

Trampfest

Även i år arrangeras Trampfesten (Göteborgs Cykelkulturkalas) i anslutning till start & mål och i anslutning till Kooperativet en Foodtruckfestival. Det finnns åter igen goda förutsättningar för ett velomobilrace samt andra aktiviteter och denna gången eventuellt inomhus.

Historia om Lindholmens varv

Så tidigt som på 1500 talet byggdes det båtar för flottan vid Lindolmen. Detta varv blev sedan utkonkurrerat under 1600-talet av varvet på andra sidan Göta Älv. Det nyare morderna varvet på Lindholmen byggdes upp på initiativ från handelsfirman Mattsson & Braune samt Theodor Wilhelm Tranchell.

Det första fartyget, briggen Aurora sjösattes 1848 på detta varv. Anläggningen byggdes ut år 1852 med mekanisk verkstad samt slip för sjösättning och upphalning av fartyg.

Sjösättningen av den första järnångaren – med namnet Gustaf II Adolf – ägde rum den 13 december 1854. Ett separat svensk-tyskt bolag hade bildats för fartyget. Jungfruresan skedde den 18 april 1855. Fartyget var den största ångaren som byggts och ansågs vara den elegantaste.

År 1974 byggdes det sista fartyget på Lindholmen, tre år innan Hisingen Runt arrangerades för första gången. Kvar fanns reparationsverksamheten som Eriksberg sålde till Götaverken och 150 man arbetade kvar i torrdockan på Lindholmen.

Under perioden 1848-1976 levererade Lindholmens varv cirka 1 100 fartyg.

Så oavsett om du tänkt cykla eller inte så är det i närheten av Kooperativet du skall befinna dig den 26 Maj!

varvet

Källor:

Det gamla Göteborg
Wikipedia]

Godkänt cykellopp av Svenska Cykelförbundet
Nyhetsbrev
Partners

Trek
Partners Mabi
Partners Magnusson och Freij
Partners Vasaboden
Partners Semcon
Partners Radisson Blu
Partners Shimano
Partners Kahls kaffe
Partners Pure Nutrition
Aktivitus
ICA
Synsam
Göteborg & co
Paracykling
Medevi
Ackert
Göteborgs Cykelkulturkalas
Trakk
RaceOne